Työhyvinvoinnin edistäminen
Keinoja työssä jaksamiseen ja työyhteisön hyvinvointiin.
Mitä on työhyvinvointi?
Työhyvinvointi tarkoittaa kokonaisvaltaista hyvinvointia työssä, se sisältää fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin osa-alueet sekä työympäristön. Työhyvinvointi on kokonaisuus, siksi työn ja muun elämän tasapaino on hyvä olla balanssissa. Työ vaikuttaa ihmiseen ja toisaalta työn ulkopuolinen muu elämä voi heijastua yksilön työhyvinvointiin.
Hyvinvoiva työntekijä kokee useimmiten työnsä mielekkäänä ja on motivoitunut työhönsä, sekä toimii luontevasti yhteistyössä työyhteisön jäsenten kanssa. Organisaatiolle hyvinvoiva työntekijä on arvokas pääoma, joka vaikuttaa suoraan yrityksen tuottavuuteen sekä kilpailukykyyn.
Psyykkinen työhyvinvointi
Psyykkinen työhyvinvointi on mielen hyvinvointia, joka näkyy mielen joustavuutena erilaisissa muuttuvissa tilanteissa. Hyvinvoiva mieli näkyy myös luottamuksena omaan kyvykkyyteen selviytyä työn ja muun elämän haasteista sekä toimimaan yhteistyössä eri työyhteisön jäsenten kanssa.
Psyykkiseen työhyvinvointiin liittyy kiinteästi psykologinen turvallisuus, jonka työntekijät kokevat ja tunnistavat ihmisten välisistä suhteista. Se on toimivaa keskustelukulttuuria, jossa on mahdollisuus puhua myös epäonnistumisesta onnistumisten rinnalla sekä turvallisesti selvittää erilaisia näkemyksiä asioista.
Vaikeista asioista puheeksi ottamisen kynnys madaltuu kun työpaikalla on psykologisesti turvallinen ilmapiiri. Turvallisesta toimintakulttuurista työntekijälle välittyy kokemus hyvätahtoisuudesta, luottamuksesta, arvostuksesta ja hyväksytyksi tulemisesta.
Työyhteisön työhyvinvointi tukee työntekijän työkykyä. Työkyky määritellään usein yksilön voimavarojen ja työn vaatimusten välisenä tasapainon tilana.
Varhainen tuen tarpeen havaitseminen on tärkeää, jotta työkykyyn vaikuttaviin tekijöihin voidaan tarttua ajoissa. “Mitä varhemmin, sen parempi” , on Ainon motto ja kannustus varhaisen tuen aktiivisiin toimiin.
Esimies on ratkaisevassa asemassa ottamaan puheeksi kun huomaa huolen nousevan työntekijän jaksamisesta. Kannustan myös työntekijöitä itse olemaan aktiivisesti esimieheen yhteyksissä kun huomaa voimavarojensa hiipuvan mm. työkuorma kasvaa liikaa, työn epäsujuuvuudet kuormittavat, tarvitsee työnkuvan muokkausta, työ alkaa hiipiä liaaksi mieleen vapaa-ajalla.
Kun huolehditaan työn sujuvuudesta ja toimivuudesta, se on yksi parhaimmista keinoista tukea työntekijöiden työhyvinvointia!
Tunnista työyhteisön hyvinvoinnin voimavarat
Mitkä ovat yrityksesi työyhteisön voimavarat? Työn haasteiden lisäksi on hyvä tunnistaa kaikki piilevät voimavarat, vahvuudet ovat usein heikommin huomattuja kuin jotkin kehitettävät asiat. Voimavarat ovat niitä joiden avulla kuormittavistakin vaiheista selvitään paremmin mm. yhteen hiileen puhaltaminen, toisten auttaminen, sisukkuus, neuvokkuus, ystävällisyys, palautteen antamisen kyvykkyys, arvostava työkulttuuri yms.
Miten tunnistaa varhaiset merkit työkyvyn heikentymisestä?
- Työsuorituksen heikentyminen
- Toistuvia pitkittyneitä sairaslomia (yksi sairauspoissaolopäivä maksaa työnantajalle keskimäärin 350€)
- Ylitöitä alkaa kertyä
- Työntekijä vetäytyy vuorovaikutussuhteista
- Työntekijä myöhästelee palavereista, sovituista tapaamisista
- Poissaoloja viikonloppujen yhteydessä
- Työvuorovaikutuksen muutokset
Työhyvinvoinnin edistäminen
Mielen tukikäynnit Energyllä: Matalan kynnyksen palvelu, lähetettä ei tarvita. Yritys voi lähettää työntekijän työnohjaajalle/lyhytterapeutille.
Helposti ja nopeasti, tukea läheltä.
Fyysisen työkyvyn tukikäynnit: Jumistoppi fysioterapiapalvelu Energyllä, nopea apu ilman lääkärin lähetettä, käytössä tehokkaat laitehoidot (Shockwawe, x-cryo, LPG) Lue lisää..
Koulutus ja osaamisen kehittäminen: Yritykselle muutoksen ja kehittämistyön tueksi työnohjaus, muutos on mahdollisuus oppia ja kasvaa työssä. Muutokseen pystyy paremmin sitoutumaan kun on saanut olla kehittämistyössä mukana.
Työnohjaus: Yksilötyönohjaus varhaisen tuen esimieskeskustelun jälkeen ja työkyvyn lisätukipalveluksi. Työnohjaus on luotamuksellinen ja neutraali keskustelupaikka, jossa työnohjaaja auttaa työntekijää tutkimaan " jumissa" olevia asioita moninäkökulmaisesti.
Työyhteisön toiminnan kehittäminen: Tiimityön ja yhteishengen vahvistamisen erilaisia teemojen avulla mm. työvuorovaikutus, huomaa hyvä kulttuuri, tunnetaidot, työstä palautuminen, palautteen antaminen ja vastaanottaminen. Työnohjaus tukee kehittämisen teemoja yrityksen hyvinvointiteemojen mukaan.
Työympäristön parantaminen: Ergonomia, riskienarviointi ja turvallisuuden kehittäminen.
Työhyvinvointi liikuntaryhmät yrityksen työntekijöille: mm. erilaiset tuntivaraukset yrityksille tanssilliset tunnit, tyhy-päivät.
Energyn tyky- ja tyhy-palvelut Joensuussa
Työnohjaus työhyvinvoinnin tukena
Työnohjauksen tavoitteet: Työn sujuvuuden ja työssä jaksamisen edistäminen, tavoite sovitaan tilaajan kanssa yhteistyössä.
Työnohjauksen hyödyt: Työmotivaation lisääntyminen ja työuupumuksen ennaltaehkäisy.
Työhyvinvoinnin mittaaminen ja seuranta
Työtyytyväisyyskyselyt: Henkilöstön kokemusten kartoittaminen.
Sairauspoissaolojen seuranta: Poissaolojen syiden analysointi ja toimenpiteet.
Kehityskeskustelut: Yksilöllisten tarpeiden ja tavoitteiden tunnistaminen.
Johtamisen rooli työhyvinvoinnin edistämisessä
Esihenkilöiden tuki: Palautteenanto ja kannustaminen.
Avoin viestintä: Tiedonkulun merkitys työyhteisössä.
Osallistava johtaminen: Henkilöstön mukaan ottaminen päätöksentekoon.
Työhyvinvoinnin edistämisen hyödyt
Parantunut työssä jaksaminen: Työntekijöiden hyvinvoinnin lisääntyminen.
Vähentyneet sairauspoissaolot: Poissaolojen määrän lasku.
Tehostunut tuottavuus: Organisaation tehokkuuden kasvu.
Positiivinen työnantajakuva: Vetovoimaisuuden lisääntyminen työmarkkinoilla.
Tutustu Energyn tyhy- ja tyky-palveluihin Joensuussa ja Kuopiossa
Räätälöity tyhy- tai tykypäivä Joensuussa – virkistä, motivoi ja tue henkilöstösi hyvinvointia energisellä tavalla.
Liikettä, iloa ja jaksamista – Energyn työhyvinvointipäivät Kuopiossa energisoivat tiimisi pitkälle arkeen.
Tutustu Energyn työnohjauksen palveluihin
Kuntokeskus Energyltä saat työhyvinvointia edistävää työnohjausta yrityksellesi.